Tydzień Chlebowy

Razem z naszymi podopiecznymi każdego dnia poznajemy świat, starając się stymulować wszystkie zmysły i rozwijać w nich rozmaite zainteresowania. Dlatego też aktywnie włączyliśmy się w obchody Światowego Dnia Chleba. Najważniejszą czynnością było oczywiście wspólne pieczenie chlebka z pomocą Thermomixa. Dzieci z zapałem wrzucały składniki na chleb bezglutenowy z sera białego i orzechami oraz chleb z ziarnami. Z zainteresowaniem obserwowały proces mieszania i wykładania ciasta do formy. Zabawa sprawiła im wiele radości, a nie mniej degustacja upieczonego już chleba. Małe buzie promieniały, a kolejne kromeczki wprost znikały z talerzyków. Nie był to jednak koniec obchodów Dnia Chleba. Kolejne zabawy i aktywności również przypadły dzieciom do gustu i wywołały ich uśmiech. Z zapałem bawiły się różnymi rodzajami mąki, tworząc różnorodne obrazki, a także podrzucając ją do góry. Kosztowały różne ziarna roślin: słonecznika, dyni, siemienia lnianego, stymulując przy tym zmysł smaku. Logiczne myślenie ćwiczyły w czasie układania chlebowych puzzli, zaś słuch przy zabawach muzycznych „Mało nas” oraz „Pieczenie ciasta” Klanzy. Następnie maluchy zbierały chlebki oraz bułeczki do koszyczków, a także bawiły się w piekarnię. Wszyscy chętnie słuchali czytanego przez Ciocie „Abecadła o chlebie” oraz z zapałem tworzyli swoje własne chlebki, wpuszczając farbę w przygotowane gąbeczki z pomocą zakraplacza.

Całe obchody Dnia Chleba stanowiły wspaniałą okazję nie tylko do zabawy, ale także nauki, a przede wszystkim pozwoliły dzieciom nabyć nowe umiejętności. Wspaniałe wspomnienia tych radosnych chwil na długo pozostaną w pamięci, podobnie jak smak własnoręcznie  upieczonego chleba.

« z 2 »
Skip to content