Dzień Naleśnika

Wraz z nadejściem lutego obchodziliśmy w żłobku bardzo smaczne święto – Dzień Naleśnika. Już od rana w salkach    w najlepsze trwała zabawa w naleśnikarnię, podczas której maluchy z przejęciem „smażyły” naleśniki i napełniały je różnymi smakołykami. Tworzone podczas zajęć plastycznych papierowe naleśniki wyglądały tak smakowicie, że niejednego artystę zachęciły do próby ich posmakowania. Doskonałą okazją do stymulacji sensorycznej były zabawy w naleśnika. Chętne dzieci dawały zawinąć się w chustę lub koc – jak naleśnik, kształtując podczas niej świadomość własnego ciała oraz doznając stymulacji przedsionkowej, dotykowej i proprioceptywnej. Zabawa ta pomogła im także uspokoić się po wcześniejszych harcach i zrelaksować. Najważniejszym punktem obchodów tego święta był jednak podwieczorek, podczas którego dokonano oficjalnej degustacji naleśników. Dzieci miały okazję do poznania nowych smaków, kiedy same nakładały na swoje naleśniki dżem i ser. Własnoręcznie posypywały je także cukrem pudrem. Pełen emocji i doznań smakowych dzień zakończyła sesja, która stanowić będzie pamiątkę niesamowitej kulinarno-sensorycznej przygody, którą odbyliśmy w Dniu Naleśnika.

Skip to content